Само оној кој ризикува е навистина слободен

Кога се смеете, ризикувате луѓето да ве сметаат за луд.

Кога плачете, ризикувате да ве наречат сентиментален.

Кога ќе се отворите пред некој друг, ризикувате да се зближите.

Кога ги покажувате чувствата, ризикувате ја откриете својата ранлива страна.

Кога ги откривате своите идеи и соништа пред другите, ризикувате да ве наречат наивни.

Кога љубите, ризикувате да не ви биде возвратена љубовта.

Ако живеете, ризикувате да умрете.

Ако се надевате, ризикувате дека ќе бидете повредени, а ако се обидете, има ризик дека нема да успеете.

Но, мора да се ризикува, затоа што најголемиот ризик во животот е да не ризикувате. Личноста која никогаш не ризикува, не работи ништо, не прави ништо, нема ништо и станува ништо.

Можеби ќе избегне страдање и тага, но едноставно не може да научи и да чувствува, да се менува, да расте, да сака и да живее.

Само оној кој ризикува е навистина слободен.

Обидете се и видете што ќе се случи.