Сами или со партнерот: 3 чекори до полесен оргaзам

Мастурбацијата и прифаќањето на вашето тело се првите и основни чекори што жената треба да ги преземе за полесно да достигне оргазам.

Вибраторите се исто така голема помош, а на мажите треба да им се објасни што да прават Многу студии укажуваат на јаз меѓу тоа колку често жените постигнуваат оргазам за време на сексот наспроти мажите.

Психологот и автор на две книги за секс, др. Лори Минтц, за „Психологија денес“, тврди дека тоа е затоа што ние прецениме продорен секс, во кој мажите најлесно достигнуваат оргазам и ја потценуваме стимулацијата на клиторисот, што е најбезбеден пат до оргазам за жените.

Мастурбација

По неколку децении истражување на ефективни стратегии за да им се помогне на жените да достигнат оргазам, „насочената мастурбација“ е стратегија што има најмногу емпириски докази во нејзина корист. Во суштина, насочената мастурбација значи дека терапевтот едноставно им дава на клиентите за сексуална терапија задача да мастурбираат дома. За оние кои се двоумат, ова може да се направи постепено, со чекори што треба да се преземат пред мастурбацијата, и овие вклучуваат:

1) гледање на слики на други женски гениталии

2) учење за тоа како другите жени мастурбираат

3) гледање во сопствените гениталии во огледало.

Сите овие прелиминарни чекори се проследени со сè поинтензивна соло-стимулација, раце, лубриканти (бидејќи женските гениталии не смеат да бидат суви на допир) и вибратори.

Вибратори

Многу жени не го доживуваат првиот оргазам се додека не користат вибратор. Знаеме дека клиторисот реагира особено добро на чувството на вибрации. Истражувањето на оваа тема е исклучително јасно: жените кои користат вибратори имаат полесен и почест оргазам, а прифаќањето на машки партнер дека неговата партнерка користи вибратор е многу поврзано со нејзиното сексуално задоволство.

Комуникација

Мастурбацијата, со или без вибратор, е нешто што жената може да го направи самостојно, а само достигнувањето оргазам е првиот и важен чекор кон постигнување оргазам со партнерот. Сепак, за да го пренесете сопственото задоволство во задоволство со вашиот партнер, потребно е нешто друго – комуникација.

Истражувањата го поддржуваат ова тврдење. Добрата сексуална комуникација е во голема мера поврзана со сексуалното задоволство и стапката на оргазам. Ова откритие е во согласност со фактот дека прифаќањето на мажот од вибратори на партнерот е поврзано со нејзиното задоволство. Маж, од друга страна, не може да започне процес на прифаќање се додека неговиот партнер не му ги соопшти своите потреби. И додека многу жени велат дека би се чувствувале непријатно да им кажат на своите партнери, особено на новите, за нивната потреба за стимулација на клиторисот, многу мажи велат дека се благодарни за ваквите упатства.

На кратко, за да постигнете оргазам самостојно ви требаат само вашите раце и вибратор, а за оргазам со партнерот ќе ви треба комуникација за да му кажете што сакате и што сакате. На различни жени им е потребна различна стимулација за да постигнат оргазам, а понекогаш дури и истата жена може, од состанок до состанок, да има различни потреби, па затоа е потребно да комуницирате со партнерот за нивните желби.