Руми: Љубовта секогаш чука на вратата, но морам да ѝ дозволам да влезе

Се молев за промена
и го променив својот начин на размислување.

Се молев да ми се покаже патот
и научив да верувам во себе. 

Се молев за среќа
и сфатив дека јас не сум своето его. 

Се молев за мир
и научив безусловно да ги прифаќам другите.

Се молев за изболство
и сфатив дека сомнежот го спречува
да го премине мојот праг.

Се молев за богаство
и сфатив дека здравјето е богатство. 

Се молев за чудо
и сфатив дека јас сум чудо. 

Се молев за сродна душа
и сфатив дека тоа сум јас самиот. 

Се молев за љубов
и сфатив дека таа секогаш чука на вратата,
но морам да ѝ дозволам да влезе...

~ Руми