Рецепт за свежа пролетна салата со авокадо, маслинки и фета

Оваа салата е идеален избор кога сакате нешто лесно, вкусно и богато со хранливи материи.

Photo by Dana Tentis

Совршена за ручек, вечера или како освежувачка страна на главно јадење. Еве како да ја подготвите.

Состојки (за 2 порции):

  • 1 зрелo авокадо, исечено на коцки

  • 1 рака свежа рукола или мешана зелена салата (спанаќ, марула)

  • 10-12 шери домати, преполовени

  • 10 црни маслинки (каламата или други по избор)

  • 80 г фета сирење, ронето

  • 2 лажици маслиново масло

  • 1 лажица свежо цеден лимонов сок

  • Сол и бибер по вкус

  • 2 парчиња интегрален или црн леб (по избор, за сервирање)

Начин на подготовка:

  1. Во голем сад ставете ја свежата зелена салата – руколата, спанаќот или марулата.

  2. Додадете ги шери доматите, авокадото и маслинките.

  3. Изронете го фета сирењето врз салатата.

  4. Во мала чинија измешајте го маслиновото масло со лимоновиот сок, сол и бибер. Прелијте го преливот врз салатата и внимателно измешајте со дрвена лажица.

  5. Сервирајте веднаш, заедно со парче интегрален леб од страна.

Совети:

  • Ако сакате поинаков вкус, додадете и краставица или црвена пиперка.

  • За дополнителна свежина, можете да додадете и неколку листови свеж босилек или нане.

  • Ако ја подготвувате однапред, додајте го авокадото и преливот непосредно пред сервирање за да остане свежо.

Оваа салата е не само лесна за подготовка, туку и богата со здрави масти, витамини и растителни влакна. Совршен начин да му дадете на телото она што му треба – и на вкус, и на енергија.