На Божиќ не треба да недостасуваат слатки и крцкави бисквити, секако, ниту апсолутни класици како божиќни колачиња.
Ние ви носиме рецепт за оваа празнична класика.
Ова е многу едноставен рецепт со гаранција за успех!
• 220 гр брашно
• 125 гр путер (ладен)
• 100 гр шеќер во прав
• 1 јајце
• ванилин шеќер
• кора од лимон
• прстофат сол
• џем од јагоди (или кајсија, за полнење)
1. На работната површина просејте брашно и шеќер во прав и направете вдлабнатина на средина.
2. Исечете го путерот на помали парчиња, ставете во вдлабнатина, додадете го јајцето и со малку ванилин шеќер, малку сол и малку изрендана кора од лимон, измесете го во мазно тесто.
3. Формирајте топче тесто, завиткајте во фолија и оставете околу половина час да се излади во фрижидер.
4. Потоа ставете го тестото во дебелина од 2 мм и исечете кружни парчиња. За половина плочка, дополнително исечете дупка во средината (за поголеми плочки до 3 дупки).
5. Загрејте ја рерната на 180 степени. Поставете плех со хартија за печење и ставете ги колачињата над неа.
6.Печете во загреана рерна 8-12 минути со повремено проверување додека колачињата не станат полу-жолти. Извадете го и оставете го на кратко да се излади.
7. Младите колачиња без дупка премачкајте ги со малку загреан џем, ставете ги кај останатите колачиња и на крај посипете сè со шеќер во прав.