Рататули е специјалитет од зеленчук, настанат во градот Ница. Може да се послужи како топло предјадење, главно јадење или ладно предјадење, бидејќи може да се подготви и ден претходно.
Подготовка:
Компирот, морковите, празот, печурките и целерот исецкајте ги на коцки. Кромидот и две чешниња лук ситно исецкајте ги. Загрејте две мали лажици масло и додадете го зеленчукот со копирот. Зачинете по вкус со сол, бибер и оригано. Додадете супа од зеленчук, поклопете и сето тоа варете го 10 минути. Истурете една чаша варен домат и оставете го на тивок оган околу 15 минути.
Состојки:
200гр компир
4 моркови
2 праз
100гр печурки
100мл супа од зеленчук
1 чаша (2,5мл) варен домат
4 стебленца целер
2 главици кромид
2 чешниња лук
2 лажици масло
Сол, бибер, оригано