Радоста е противотров за сите стравови

 

Радоста е противотров за сите стравови. Стравот се јавува кога не уживате во животот. Кога уживате во животот, стравот исчезнува.

Вклучете се во бранот на радоста и повеќе смејте се, повеќе танцувајте, повеќе пејте. Забавувајте се повеќе, дозволете ситниците, најбезначајните ситници да разбудат ентузијазам во вас. Животот се состои од мали нешта, но ако успеете на секоја од нив да му дадете квалитет на радост, тие заедно прават чуда.

И не чекајте да се случи нешто невообичаено. Тие работи се случуваат - не велам дека не се случуваат - но не треба да ги чекате.

Значајното се случува само кога можете да доживеете малку, обични работи, секој ден, со нов ум, со нова свежина, со нова сила, со нов ентузијазам.

Малку по малку, ситниците се собираат, една по друга - и еден ден се раѓа бран на неверојатна радост.

Но, кога тоа ќе се случи, невозможно е да се знае однапред.

Само собирајте и собирајте обоени камења на брегот - и од нив тогаш ќе се формираат значајни работи.

Кога има само еден камен, тој е едноставен и незабележлив; но сите камчиња заедно одеднаш стануваат дијаманти. Тоа е чудо на животот.

Често луѓето губат многу, па секогаш очекуваат големи и значајни работи, но ништо не се случува.

Големите работи се случуваат само во мали нешта: појадок, шетање, туширање, разговор со пријател… или можете само да седите и да гледате во небото или да легнете во кревет без да правите ништо.

Тоа се малите нешта што го сочинуваат животот, малите нешта што ја плетеат ткаенината на животот.

Ошо