Дека македонскиот пазар е заситен од факултетски образован кадар (со исклучок на дефицитарните кадри лекари и компјутерџии) најдобар тоа го покажува пазарот на работна рака.

Очигледно да се најде пекар е тешка мисија па на газдите што им останува друго освен најболното да мора да креваат цена ако сакаат да го задржат пекарот. Па така ако просечната плата во земјава е околу 350 евра пекарите се над просекот.

Всушност многу често може да се забележи како во бурекчилници и пекари се бараат пекари и тоа им се нуди плата од 36 000 денари.

Бидејќи просечниот работник најчесто е платен во рамки на државниот просек, оваа понуда ги запрепастува минувачите. Најпогодени се можеби академските граѓани кои ем потрошиле време по факултетските клупи ем пак немаат работа или се платени на пола од оваа понуда. Во загуба се и родителите кои потрошиле цело богатство да го едуцираат детето, а на крај добиваат уште еден невработен.

Како и да е занает си е занает никогаш нема да ве остави гладен.