Со доаѓањето на пролетта, природата се буди, а заедно со неа и нашите тела бараат полесна, свежа и нутритивна храна.
Photo by Yaroslav Shuraev
Овој период е идеален за чистење на организмот од зимските токсини и полнење со витамини и минерали. За среќа, македонската почва изобилува со свежи и здрави пролетни дарови. Еве кои намирници се вистински пролетни супер-херои на трпезата.
Photo by Rodolfo Quirós
Пролетниот спанаќ е богат со железо, фолна киселина, витамини А, Ц и К. Го јакне имунитетот и помага во детоксикација. Може да се користи во салати, како прилог или во пита со младо сирење.
Photo by Patar Chims
Копривата е скриено богатство – богата е со железо, калциум и антиоксиданси. Најдобро е да се вари и да се користи како чај, чорба или во пита со ориз и кромид.
Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/white-onions-533342/
Младиот кромид е полн со витамин Ц и сулфурни соединенија што го прочистуваат телото. Одличен е за свежи салати, а додава и прекрасна арома на сите јадења.
Photo by Rarnie McCudden
Овие мали, розеви корени се нискокалорични, богати со витамин Ц и влакна. Помагаат при варење и освежуваат. Комбинирајте ги со младо сирење и маслиново масло за лесна вечера.
Photo by mali maeder
Морковите содржат бета-каротен кој се претвора во витамин А – одличен за кожата и видот. Пролетните моркови се послатки и сочни, одлични за свежа салата со лимон и магдонос.
Photo by Pixabay
Домашните пролетни јагоди се вистински извор на антиоксиданси, витамин Ц и природна сладост. Одлични се сами, во смути или во лесен десерт со јогурт.
Photo by SHVETS production
Иако лимоните не се традиционално локални, овие две состојки се широко користени во македонската кујна. Лимонот помага при варење и детокс, а нането смирува и освежува. Комбинирајте ги во освежителен чај или салата.
Пролетта ни нуди можност за нов почеток – не само надвор, туку и во нашите тела. Со локални, сезонски намирници како спанаќот, копривата и младите зеленчуци, можеме да ја негуваме нашата виталност на природен начин. Не заборавајте: најдоброто што можете да го направите за себе е да избирате храна што расте блиску до вас – таа најдобро го разбира вашето тело.