Пролетна салата со јајца

Ова е здрава салата во чиј вкус ќе уживате.

Photo by Anthony Leong

Состојки:

  • 1 главица зелена салата

  • 2 варени јајца, исечени на четвртини

  • 1/2 зелено јаболко, тенко исечено

  • 5-6 чери домати, преполовени

  • 1/4 чаша маслинки (црни), исечени на кругчиња

  • 1/2 чаша крутони

  • 1/3 чаша парчиња пилешко

  • Рендан пармезан (по желба)

За преливот:

  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 лажица јаболков оцет или лимонов сок

  • 1/2 лажичка сенф

  • 1 лажица јогурт или мајонез (по желба за кремаст ефект)

  • Сол и бибер по вкус

Подготовка:

  1. Во голема чинија додајте ја исечената зелена салата.

  2. Распределете ги доматите, исечените јајца, маслинките и јаболкото.

  3. Додајте ги крутоните и по желба, парчињата пилешко.

  4. Во мала тегличка измешајте  ги состојките за преливот, добро протресете или изматете со виљушка.

  5. Прелијте ја салатата со преливот пред да ја сервирате.

  6. Одозгора можете да наросите со малку пармезан за дополнителен вкус.

Совети:

  • Јаболкото ѝ дава свежина и благо-кисела нота на салатата, не го изоставувајте!

  • Ако сакате да биде побогата, може да додадете и авокадо или ореви.

  • Послужете ја со парче леб или топла лепиња.