Прочитајте ги овие редови – тие содржат многу важна порака!

Ако се чувствувате тажни, несреќни или осамени, прочитајте го овој текст. Тој бил напишан од поетот Макс Ехрман уште во 20-тите години од 20-тиот век. Поемата е наречена „Десидерата“. Овој текст бил пронајден напишан на ѕидовите на една стара црква.

Во неговиот дневник, Макс Ехрман напишал: „Би сакал, ако можам, да оставам подарок откако ќе заминам: краток есеј, проткаен со благороден дух.“ Ова било некаде во исто време кога ја напишал „Десидерата“.

Прочитајте ги овие редови – тие содржат многу важна порака!

Одете спокојно среде вревата и брзината,

и запаметете колку мир може да се најде во тишината.

Колку што е можно, без да се предадете,

Бидете во добри односи со сите луѓе.

Изговорете ја вашата вистина тивко и јасно; и слушајте ги другите,

дури и досадните и неуките; тие исто така имаат своја приказна.

Избегнувајте гласни и агресивни луѓе; тие го заморуваат
духот. Ако се споредувате со другите,
можете да станете суетни или огорчени, затоа што
ќе постојат подобри и полоши луѓе од вас.

Уживајте во вашите достигнувања, како и во вашите планови.
Останете заинтересирани за вашата кариера, но сепак бидете понизни.

Тоа ви е потребно при промената на среќата низ времето.

Бидете внимателни со вашите професионални работи, затоа што светот е полн со измама.
Но, ова нека не ве заслепи за доблеста којашто постои;

многу луѓе се стремат кон високи идеали,

и насекаде животот е полн со хероизам.

Бидете свои. Особено немојте да глумите наклонетост.

Ниту да бидете цинични во врска со љубовта; затоа што пред целиот пустош и разочарување,

таа е како трајна како тревата.

Љубезно примете го советувањето на годините,
со елеганција предадете ги работите од младоста.

Негувајте сила на духот за да ве штити во ненадејна несреќа.

Но, не се вознемирувајте се со темни мисли.

Многу стравови се родени од замор и осаменост.

Надвор од здрава дисциплина, бидете нежни со себе.

Вие сте дете на универзумот, не помалку од дрвјата и ѕвездите;

имате право да бидете овде.

И без оглед на тоа дали ви е јасно или не,

Не се сомневајте дека универзумот прави се како што треба.

Затоа бидете во мир со Бога,

Што и да сте замислиле дека е Тој.

И какви и да се твојот труд и аспирации,

во бучната конфузија на животот, задржете го мирот во својата душа.

Со сите свои фарси, напорна работа и скршени соништа,

светот е се уште прекрасен. Бидете весели. Стремете се да бидете среќни.