Придобивките од прошетки на дожд

Метеоролозите ни најавуваат врнежлив период. За повеќето луѓе врнежливото време асоцира на намалување на расположението и немање волја за излегување надвор. Но, дали прошетките на дожд може да ни донесат придобивки?

Токму така. Дали некогаш навистина сте го почувствувале мирисот на дождот, односно мирисот на земјата и воздухот за време или по дождот. Вдишете длабоко, следниот пат кога ќе излезете на дожд, бидејќи тој свеж, смирувачки мирис е сериозно добра душевна терапија. 

Друга придобивка од прошетките на дожд е тоа што ви помагаат да си ја промените перспективата. Кога следниот пат ќе врне дожд, одвојте миг за да останете присутни во околината и можеби ќе бидете изненадени од она што ќе го видите. Светот станува поинакво место кога е обвиен со врнежи, дифузен во уникатна светлина, при што сè се менува во форма, боја и звук. Може да наидете на природни раскоши резервирани само за оние кои се осмелуваат на влажно време да излезат: пареа што се издигнува од земјата, жолта светлина, цвеќиња кои ги затвораат своите ливчиња додека повторно не изгрее сонцето.

Овој различен поглед на светот може да помогне да се инспирирате на промена во перспективата и во други области од животот. Малку раздвижување на тоа како ги гледате работите понекогаш е се што ви треба за да постигнете позитивен напредок.

Ако имате голема желба да вдишите малку свеж воздух, нема подобро време од тоа да одите на прошетка кога врне. Како што паѓа капката дожд низ атмосферата, се случува природен феномен при што капката привлекува десетици до стотици честички од загадувањето на воздухот, како што е загадувањето од сообраќајот. Овој процес прави извонредна работа за чистење на воздухот околу вас, што го прави и подобар за дишење. Студиите покажале дека дождот има потенцијал да го подобри квалитетот на воздухот и здравјето на луѓето.

Со прошетките на дожд, ќе научите да се ослободите од она што не можете да го контролирате. Има многу работи во животот надвор од ваша контрола, но понекогаш може да биде тешко да се ослободите и вистински да го прифатите она што е. Од тагување за изгубена сакана личност, до чувство на стрес поради интервјуто за работа, има моменти кога ослободувањето од контролата е најдоброто и единственото нешто што можете да го направите... а прошетката на дожд може да помогне.

Не можете да контролирате кога ќе врне, исто како што не можете да контролирате многу аспекти од животот. Времето е непредвидливо, па прошетката на дожд може да ве потсети на тоа. И ако можете да научите да бидете во ред со тоа што врне дождот, тогаш тоа размислување можете да го пренесете и во други области од вашиот живот.