Претставени проекти за изградба на три нови летни сцени во Градскиот парк во Скопје

Во Градскиот парк допрва треба да се раѓаат нови возбудливи доживувања на новите три летни сцени, кои есенва ќе бидат изградени, според најдобрите идејните решенија, што идната недела ќе ги изберат градските власти.

Тринаесет труда за новите летни сцени

На конкурсот се пристигнати 13 труда за понудените три локации: во близината на Езерце, во првиот дел на паркот, во близината на Сточарскиот институт и спроти кајак-кану клубот „Илинден 90“. Градот ќе додели три први награди од 70.000 денари, за најдобрите на секоја локација. Изборот на најдобрите трудови ќе го направи комисија формирана од компетентни лица. Пристигнатите трудови се анонимни и сѐ уште не се познати имињата на авторите. Но и без тоа голем беше интересот на скопјани што поскоро да ги видат идејните решенија, кои завчера беа изложени на уличката пред бараките на Град Скопје. Изложбените паноа со идеите за новите летни сцени во паркот ги анализираа многу граѓани, актери, електроинженери, биолози, графички дизајнери, новинари… Граѓаните многу љубопитно ги набљудуваа, анализираа и си одбираа кое решение најмногу им се допаѓа. Некои дури и гласно размислуваа и зборуваа за некој иден културен настан што ќе се случува на отворено, како што се прави тоа и во големите европски градови, а и дека градските власти ќе дадат нова димензија на паркот, нова возбуда и нов живот. Заинтересирани беа дури и децата, па љубопитно прашуваа кога ќе бидат готови новите летни сцени.

извор - Нова Македонија