Престанете да се споредувате со другите, другите не живеат подобро од вас

Дали често се споредувате со други луѓе? 

Photo by Transly Translation Agency on Unsplash

Дали забележувате дека некој има подобра работа, автомобил или стан? Некој има добар љубовен живот, а вие сте сè уште сингл? Колку често ја споредувате вашата заработка со заработката на другите луѓе?

Овие мисли можат да бидат токсични и фрустрирачки. Наместо да ве мотивираат да напредувате, тие можат да ве демотивираат, да се чувствувате лошо, да ја загрозат вашата самодоверба и кај некои да предизвикаат една од најлошите емоции – завист.

Но, како да престанеме?

Запомнете, единствената личност со која треба да се споредувате сте вие ​​самите! Не обидувајте се да бидете подобри од другите, туку фокусирајте се на личниот развој и напредок - бидете подобри отколку што бевте вчера, подобрете го своето минато јас.

Луѓето ги формираат своите ставови за тоа дали нешто е добро или лошо врз основа на ставовите на нивните соседи, пријатели, колеги... Изберете да го живеете само својот живот и за вашите соништа!

Кога мислите дека сите други живеат подобро од вас, затворете ги очите и наведете најмалку 10 работи за кои сте благодарни и среќни што ги имате. Кога ќе почнете да набројувате, ќе сфатите дека ги има уште многу.

Верувајте во себе, фокусирајте се на своето битие и развој - тогаш ќе се отворат многу патишта!