ПРАВИЛА: Каков рачен багаж смеете да носите во авион?

Откако се појавија нискобуџетните летови од Скопје од авионски компании Визер и Рајанер може да си дозволиме и со авион да отидеме негде и на викенд или неколку дена.

Зошто се „нискобуџетни“ летовите? 

 • Обично летаат до спореден (подалечен) аеродром од градот што е наведен, на пример Лутон во Лондон, наместо до Гетвик или Хитроу, па затоа превозот до главниот град до кој летаме чини повеќе
 • Се доплаќа за багажот кој се чекира (пријавен багаж) и тоа во моментот на купување на картата онлајн - на лице место е скоро дупло поскапо
 • Визер - 32кг за 20€ 
 • Рајанер - 15кг за 15€ вон и 25€ во сезона; или 20кг за 25€ вон и 35€ во сезона
 • Изиџет - 32кг иако препорачуваат до 23кг за 25£
 • Се контролира големината на рачниот багаж, а од неодамна во Визер се доплаќа и за поголем рачен багаж (повеќе понатаму)
 • Сами ја купувате картата онлајн на сајтот, па добивате потврда на мејл со confirmation code
 • Најрано 7 дена пред полетување треба сами да се чекирате онлајн користејќи бесплатен web check-in (да ги пополните личните податоци, број на пасош итн), за потврда ќе добиете бординг тикет со бар код кој треба да го испринтате (ако не го направите тоа онлајн пред реалното чекирање на аеродром - се доплаќа)
 • Нема бесплатно да ве послужат со храна, вода, кафе, и тн; и рекламираат работи за купување како на фришоп
 • Нема број на седиште, седнува кој кај ќе стигне; потесен е просторот меѓу седишта
 • Се доплаѓа за сè и сешто: повеќе простор за нозе, приоритет за качување во авион, и тн.

Се освен рачен багаж се плаќа дополнително, па затоа е битно да знаете што се смета за рачен багаж, имајќи во предвид дека правилата се разликуваат од компанија до компанија.

Во прилог неколку корисни правила во однос на рачниот багаж од неколку компании:

Визер има најстроги правила: бесплатно Ви е дозволена навистина мала торба, со максимални димензии 42 cm х 32 cm х 25 cm, максимум 10 кг.

Доколку сакате да земете голема кабинка торба (димензии 56 cm х 45 cm x 25 cm- максикум 10 кг), треба да доплатите, најдобро уште при купување на билетот, бидејки на аеродром цената е доста повисока.

Рајанер нуди многу пополни услови од Визер, па така бесплатно Ви се дозволени две торби, торба со димензии 55 cm x 40 cm x 20 cm, и максимум 10 кг, и дополнително бесплатно имате право на мала торбичка со димензии 35 cm x 20 cm x 20 cm.

Аеџиан ерлајнс: бесплатно Ви е дозволена една кабинска торба со димензии 56 cm х 45 cm x 25 cm и максимум 8 кг.

Со секоја од наведените компании може во рака да си ја носите јакната/капутот како и материјал за читање. 

На дел од аеродромите дозволено е да дополнително со рачниот багаж да носите и предмети купени во Duty free продавницата, но за тоа ќе треба да прашате на лице место.

 

new nike air max 2019