Поучна мудра приказна: Зошто луѓето на добрините возвраќаат со лошо?

 

На сите им се случува. Луѓето само ги затвораат очите пред добрите намери. Тие го проколнуваат секој искрен напор што го правиме да помогнеме некому. Зошто се случува ова? Оваа мудра приказна го има одговорот.

Еднаш, една млада девојка со плачење тропнала на вратата на еден стар мудрец и му ја раскажала својата приказна.

„Не знам како да продолжам со мојот живот“, рекла таа со растреперен глас. „Цел живот се однесувам со луѓето онака како што би сакала тие да се однесуваат со мене. Бев искрена, им го отворив срцето, ги поканував сите внатре во него... Секогаш кога можев се трудев да им правам добро на сите, не очекував ништо за возврат, помагав. Сите ме исмејуваа. Ме повредија затоа што ме навредуваа... Ама уморна сум... Кажете ми... што да правам?“

Мудрецот трпеливо слушал и ѝ дал совет:

- „Соблечи се и шетај по улица сосема гола“ – мирно рекол мудрецот.

- „Извинете, но не паднав толку ниско... Веројатно сте лути или се шегувате! Ако го направам тоа, можам да очекувам сè... Сите ќе ми се смеат, тоа ќе биде Божји суд...“

Мудрецот одеднаш станал, ја отворил вратата и го ставил огледалото на масата.

- „Срамота е да чекориш гола, но поради некоја причина не се срамиш да си ја соголиш душата пред целиот свет. Ја чуваш отворена како оваа врата. Ги пушташ сите. Нашата душа е огледало и можеме да го видиме нашиот одраз во другите луѓе. Нивните души се зли, исто како грдата слика што ја гледаат кога ќе ја погледнат Вашата чиста душа. Тие немаат ниту сила ниту храброст да признаат дека сте подобри од нив и тие се оние кои треба да се променат.“

Девојката прашала: „Што да правам? Како можам да ја сменам оваа ситуација во која се наоѓам, кога ништо, во суштина, не зависи од мене?“

- „Дојди со мене, да ти покажам нешто... Види, ова е мојата градина. Со години го наводнувам и се грижам за овој прекрасен цвет. Да бидам искрен, никогаш не сум бил сведок на цветање на пупки. Сè што гледам се овие прекрасни цвеќиња и нивната волшебна убавина и мирис“.

„Драго дете, учи од природата. Погледни ги овие прекрасни цвеќиња и прави го она што го правиш - внимателно отвори го своето срце за другите, за никој да не забележи. Отвори ја душата за добрите луѓе. Тргни се од оние кои ти ги кинат ливчињата, ги фрлаат на земја и ги газат. Тревата не ти е ни до колена, затоа не се обидувај да им помогнеш. Сè што тие некогаш ќе видат во вас се рефлексии“.