Порака на денот: Некои лекции ги учиме само преку нашите искуства

Без оглед на тоа колку дипломи имаме или какво образование сме добиле, има нешто што само животот може да нè научи.

Photo by Nick Seagrave on Unsplash

Значењето на целта

Можеме да дипломираме со почести и да избереме одлична кариера, но сепак да се чувствуваме неисполнети. Вистинската мудрост доаѓа кога ја дознаваме важноста на тоа најдеме смисла и цел во нашите животи што ги надминува доменот на нашата сигурна работа и добро образование. 

Како да се биде независен

Нашите родители и наставници нема да се тука да нè водат постојано, затоа само некогаш ние сме сами против светот и мораме да бидеме подготвени за тоа. Никој не може да ги најде одговорите во нашиот живот, освен ние самите, колку и да ја имаме поддршката од другите луѓе. 

Не можеме да го контролираме времето

Животот нè учи дека нема секогаш да го добиеме она што го сакаме веднаш, нè учи дека никогаш нема да можеме да го контролираме времето без разлика колку се добри нашите вештини за управување со времето и колку и да сме добри во предвидувањето на нашата иднина. Ако сè уште не ни е време за нешто, не можеме да сториме ништо за тоа.

Како да се опоравиме од разочарувањата и поразите

Во училиште, кога не успевавме во некој предмет, беше лесно да го надоместиме тоа или да учиме понапорно за следниот, но во животот, неуспехот може да нè заплаши или дури и да ја промени целата наша перспектива за смислата на животот. Низ животните лекции, учиме како да продолжиме од неуспехот и да го прифатиме како дел од нашето патување.

Како да бидеме трпеливи

Ако не можеме да го контролираме времето, тогаш мора да бидеме доволно трпеливи за да го чекаме она што го сакаме. Животот нема специфична временска рамка, само треба да бидеме трпеливи и да имаме верба дека работите што ги сакаме ќе дојдат за нас.

Сè е привремено

Болката е привремена. Чувствата се привремени, дури и нашето време на земјата е привремено. Затоа, мораме да го извлечеме најдоброто од тоа и да се обидеме да не им дадеме моќ на привремените емоции да ни го уништат животот.