Порака на денот: Добриот човек е добар во сите ситуации

Чесните луѓе имаат свои морални кодекси кои одговараат на тоа како треба да се однесува една културна личност. Затоа, таквите луѓе ќе се однесуваат поинаку од другите.

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Еве што можете да очекувате од искрените луѓе:

Ако дале збор, можете да сметате на нив.

Искрените луѓе не сакаат другите никогаш да ги доведуваат во прашање нивните ветувања. Ако дадоа збор, бидете сигурни дека дефинитивно ќе го одржат.

Знаат што е правилно и секогаш го бранат тоа.

Тие не трпат навреди и се залагаат за оние кои не можат да се одбранат. Нивниот морален компас е многу јасен: знаат што е правилно, а што не, и кога да молчат, а кога не.

Тие се рационални. 

Лесно е да се судат другите. Но, чесните луѓе не го прават тоа.Наместо тоа, тие им помагаат да се подигнат, дури и ако тоа вклучува признавање на сопствените недостатоци и слабости.

Тие преземаат одговорност. 

Таквите луѓе не поднесуваат неправда и неред, тие преземаат одговорност, дури и ако последиците им нанесат штета. Не е важно колку ситуацијата може да биде ризична или збунувачка - тие секогаш се искрени со себе и со другите.

Не помагаат за своја корист. 

Ако некој е во неволја или опасност, чесниот човек нема да чека да помогне или да размисли зошто треба да го стори тоа. Добриот човек е добар во сите ситуации.

Скромноста е нивна доблест.

Искрените луѓе се секогаш многу скромни, без разлика колку се талентирани или успешни. Тие претпочитаат да дозволат нивните постапки да зборуваат сами за себе.

Чесните луѓе не ја крадат заслугата за туѓите достигнувања. 

Тие не ги прегазуваат другите за да ги постигнат своите цели и не омаловажуваат никого.