Полицијата влезе во Вевчани да го спречи карневалот

евчанци се обидоја и годинава да останат доследни на традицијата. И покрај забраните за глупирање тие и годинава ги ставија маските. И покрај тоа што вевчанци се обидоја да го направат дефилето, полицијата ги спречи.

Во моментов полицијата го растура карневалот.

Инспирација за карневалските маски најчесто е политиката, посебно бурната политичка сцена во С. Македонија, но и светски настани.