Поезија: Десанка Максимовиќ - Пролетна песна

Десанка Максимовиќ е позната српска поетеса. Таа е првата жена добитник на „Златен венец“ на Струшките вечери на поезијата во 1988 година.

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Пролетна песна – Десанка Максимовиќ

Вечерва сеќавам, дури ги гледам ластовиците
и пупките рани,
како срцето лекум ми расте со птиците
ко видик во деној насмев што ги храни;

со билјето младо како е сè поголемо
и лесно ко крило,
и како едно небо цело среќа сторено
и пеколот на болот доволно не би му било;

како копнее по сè што животот би можел
убаво да му даде,
и ништо премногу да не му е, боже:
толку му се големи и копнеж и надеж.

Чувствувам дека досега сè беше сал шега
на срцетo мое врело,
дека уште никому љубов не сум дала
колку што би можела и колку би сакала;

дека има во мене цела нежна плима
зборови неречени,
дека од срцето мое да подарам имам
секому и пак доволно да има и за мене.