Почнува олабавувањето на рестриктивните мерки, состојбата со коронавирусот во земјава стабилна

Оваа недела да се отворат и да се вратат во функција центрите за едукација, обука, семинари на возрасни, организација на седници, органи за управување и конференции, авто школи, испитни центри, спортски тренинзи на отворено за индивидуални спортови, тенис, спортски и други обложувалници преку шалтер без угостителска дејност, и затворени трговски центри односно молови без угостителска дејност, како и центрите за рехабилитација на слух, говор и глас кои целосно ги подготвија капацитетите.

Ова го предвидува предлог – планот што Комисијата за заразни преку Министерството за здравство ќе го достави до Владата за олабавување на рестирктивните мерки, кој денеска на прес-конференција го соопшти министерот за здравство Венко Филипче.

Посочи дека имале состанок со Комисијата за заразни болести и врз основа на анализата таа го донела предлог – планот за намалување на рестриктивните мерки, што ќе се одвива во неколку фази.

– Намалувањето на мерките е врз основа на повеќе критериуми кои во предвид ги зема и СЗО. Три од нив се клучни – прво дали епидемијата е ставена под контрола, дали здравствениот систем е во состојба да се справи и да ги изменаџира и бројот на пациенти сега, но и дали може да се справи со повторно појавување голем број случаи и дали системот за надзор на јавното здрвство може да ги открие и да управува со случаите и нивните контакти и да индентификува евентуално појава на нови случаи. Сите овие критериумис е исполнети. Состојбата во земјата е оцената како стабилна, рече Филипче.

После следењето на епидемиолошката состојба откако ќе се вратат во функција сите овие економски оператори, потенцира министерот, следната недела во предвид е да се препорача и отворање на угостителските објекти со послужување, спортските тренинзи на отворено за колективни спортови, и повторно после епидемиолошката анализа и следење на состојбата следната недела после таа, игрите на среќа во казина, автомат клубови, тренинзи во затворени спортски објети и базени, работа на теретани фитнис клбови и хотелски објекти.