Чудотворно средство за вечна младост можеби не постои, но одделни намирници можат да го забават стареењето.

Црвено вино

Една чаша црвено вино го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести за 32 проценти.

Чоколадо

Големата количина на антиоксиданти која ја содржи црната чоколада го намалува крвниот притисок. Доволно е дневно да изедете 30 грама од оваа посластица.

Јаткасти плодови

65 грама од јаткастите плодови го намалуваат нивото на холестерол и ризик од кардиоваскуларни болести за 10 проценти.

Лук

Ризикот од создавање на грутки во крвта и високиот холестерол ќе се намали со внесот на само едно чешне лук дневно.

Риба

Рибата помага во спречувањето на пореметувањето на срцевиот ритам и ги намалува кардиоваскуларните болести за 14 проценти. Препорачано е рибата да ја консумирате три пати неделно.