Пешачење: Колку години имаш, толку минути треба да пешачиш во текот на денот

Пешачењето е една од најдобрите физички активности за нашето ментално и физичко здравје.

Тоа ја спречува појавата на многу болести, а истовремено го подобрува нашето расположение и ни помага да се ослободиме од стресот по долгиот и напорен ден.

Некои од предностите од редовното пешачење се:

  • Пешачењето го намалува ризикот од губење на видот и помага во негово избистрување
  • Се подобрува протокот на кислород во крвотокот и помага во ослободување од токсините во нашето тело
  • Се подобруваат фокусот и концентрацијата и се подобруваат когнитивните својства на нашиот мозок
  • Помага при намалување на вишокот килограми, 
  • Се намалува болката во нашето тело, особено во грбот и кичмата
  • Помага кај мигрените и луѓето кои патат од главоболки предизвикани од стрес и промени во времето
  • Помага при намалување на симптомите од ПМС кај жените
  • Го спречува хроничниот замор
  • Се подобрува кардиоваскуларното здравје и варењето, но и работата на цревата
  • Помага во превенција од срцеви и мозочни заболувања и тоа во поголема мера од трчањето

Експертите препорачуваат редовно пешачење од барем 30 минути во текот на денот, кое е умерено со интензитет кој ни одговара. Според нив, бројот на минути зависи од бројот на годината, но секако е индивидуален од можностите и потребите на секоја личност.