Пендаровски се сретна со претседателката на српското Народно собрание Гојковиќ

Претседателот Стево Пендаровски, во рамки на официјалната посета на Република Србија, денеска се сретна со претседателката на српското Народно собрание Маја Гојковиќ.

На средбата, како што соопшти кабинетот на Пендаровски, биле разменети мислења за билатералните односи меѓу Северна Македонија и Србија, а од страна на претседателот Пендаровски било изразено уверување дека традиционалното пријателство, засновано на взаемна почит и разбирање и натаму ќе се продлабочува, имајќи предвид дека двете земји имаат долга заедничка историска и културна традиција и споделени цели за европска интеграција.

Во рамки на разговорите станало збор и за добрата парламентарна соработка меѓу двете земји, како и парламентарната димензија на претпристапниот процес за членство во ЕУ и искуствата кои би можеле да се разменуваат меѓу двете земји со оглед на заедничката стратешка цел за членство во Европската Унија.

Претседателот Пендаровски и претседателката на српското собрание Гојковиќ се осврнале и на актуелните состојби во регионот, при што претседателот Пендаровски ја нагласи потребата од изнаоѓање темелни и одржливи решенија на регионалните прашања со цел трајна стабилност и просперитет на целиот регион.