Министерството за финансии официјално ќе се обрати до PayPal за да се отпочне постапката за воведување на услугата „прием на пари” (receive) во Македонија преку платежниот сервис PayPal.

Ова е заклучокот од вчерашната средба што се одржа во Министерството за финансии, а на која присуствуваа претставници од Министерството, министерствата за економија и за информатичко општество и администрација и од четири банки во Македонија.

Со ова ќе се овозможи македонските граѓани и фирми да продаваат свои производи и услуги на светските пазар и да вршат прием на плаќања преку PayPal, стои во соопштението објавено денеска од страна на Логин системи кои се иницијатори за воведување на PayPal.

Иницијативата ја покренаа бизнисемнот Венко Глигоров и дел од фесјбук и твитер заедницата.