Парадокс: Младите немаат работа, а компаниите не можат да најдат кадар!

Не сакам да работам за плата од 250 евра. Јас имам факултетска диплома, иако немам искуство...

Во Агенцијата за вработување постојано има огласи за работа и нови мерки за вработување, особено за помладите до 29 години.

Многу млади немаат работа, а многу компании не можат да најдат кадар... Каде лежи проблемот...

-Јас имам бутик за детска гардероба. Постои околу една година. Имам една продавачка, барам уште една, за да можат да работат во смени. Никако да најдам. Платата е 15.000 плус осигурување. Сите кои ќе дојдат се незаинтересирани за работа. Секогаш муштеријата треба да е на прво место, а не разговорот на телефон или пак допишувањето. Мислам дека сум коректен, но и јас барам коректност, раскажува Киро.

-Постојано имаме потреба од келнери. Сакаме млади деца, но младите дефинитивно не се заинтересирани. Работат еден ден, веќе наредниот ги нема. Келнерската плата не е воопшто лоша во Скопје, особено во летниот период кога имаат и бакшиш. Не знам каде е проблемот, вели Здравко.

-Јас сакам да најдам работа, ама не за 250 евра плата. Јас сум дипломиран правник, сум учел и сакам да бидам платен. Точно е дека немам искуство, но од некаде мора да се почне. Но, не се почнува со 200 евра, додава Мартин.

Со 50.1% младинска невработеност, Македонија е на трето место во светот по невработени млади во листата што неодамна ја објави Светската банка.

Со поголема невработеност се само Јужна Африка со стапка од 54.2% и Босна и Херцеговина со 67.5%.

Од регионот, пак, освен Босна најголема младинска невработеност има Грција (47.4%), Србија (33.7%), Хрватска (29.4%), Словенија (15.4%), Бугарија (15.0%).