Пабло Неруда: Можете да ги исечете сите цвеќиња, но не можете да го спречите доаѓањето на пролетта

Пабло Неруда е познатиот чилеански поет кој се смета за еден од најпознатите и највлијателните имиња на ХХ век. 

Во 1971 година, Неруда ја добива Нобеболавта награда за литература, а следната година и Златниот венец на Струшките вечери на поезијата. Ова се неговите најдлабоки цитати. 

Некогаш, некаде – каде било, непогрешливо, ќе се пронајдете себеси и тогаш, и само тогаш, може да биде најсреќниот или најгорчливиот час од вашиот живот. 

Тој што нема ништо, кажано е многупати, нема што да изгуби освен своите окови. 

Со еден бакнеж ќе знаеш сè што не сум кажал.

Забрането е да заборавиш дека без тебе овој свет не би бил истиот.

Можете да ги исечете сите цвеќиња, но не можете да го спречите доаѓањето на пролетта.

И една по една, ноќите меѓу нашите одделни градови се придружуваат на ноќите што нè обединуваат.

Те сакам како што се сакаат одредени темни нешта, тајно, меѓу сенката и душата.

Те сакам без да знам зошто, како или од каде. Те сакам едноставно, без проблеми или горделивост: те сакам на овој начин бидејќи не знам друг начин на љубење, туку само овој, во кој нема јас или ти, толку интимен што твојата рака на моите гради е моја, толку интимен што кога ќе заспијам, твоите очи се затвораат.

Љубовта е кратка, заборавот е долг.

Дали повеќе страда оној што секогаш чека или оној кој никогаш не чекал никого?

Забрането е да ги оставиш своите пријатели,  не обидувајќи се да разбереш сè што заедно сте проживеале,  и да ги бараш само тогаш кога ти требаат.