Пабло Неруда: Ако ништо не нѐ спасува од смрт, барем љубовта би требала да нѐ спаси од животот

Пабло Неруда е еден од најпознатите поети во светот.

Photo by Álvaro Serrano on Unsplash

Во 1971 година, тој ја добива Нобеловата награда за литература. 

Ова се некои од неговите најпознати цитати.

„Можете да ги исечете сите цвеќиња, но не можете да го спречите доаѓањето на пролетта.“

„Некогаш, некаде – каде било, непогрешливо, ќе се пронајдете себеси и тогаш, и само тогаш, може да биде најсреќниот или најгорчливиот час од вашиот живот.“

„Тој што нема ништо, кажано е многупати, нема што да изгуби освен своите окови.“

„Ако ништо не нѐ спасува од смрт, барем љубовта би требала да нѐ спаси од животот. “

„Љубовта се раѓа од сеќавање, живее од интелигенција и умира од заборав. “

„Те сакам без да знам зошто, како или од каде. Те сакам едноставно, без проблеми или горделивост: те сакам на овој начин бидејќи не знам друг начин на љубење, туку само овој, во кој нема јас или ти, толку интимен што твојата рака на моите гради е моја, толку интимен што кога ќе заспијам, твоите очи се затвораат. “

„Љубовта е кратка, заборавот е долг.”