Овие 4 навики негативно влијаат на менталното здравје

 

Секојдневните навики го создаваат нашиот живот, влијаат на сегашноста и иднината, на квалитетот на нашиот живот. Негувањето на менталното здравје е исклучително важно за да се справите со надворешните фактори како стрес, нервоза, брз живот, депресивно расположение итн. Всушност, менталното здравје е основата на среќниот живот и постојат различни фактори кои влијаат на тоа.

Рускиот психолог Викторија Пархомчук истакнува кои 4 навики тајно негативно влијаат на нашето ментално здравје:

1. Негативни и песимистички мисли - Луѓето често мислат на најлошото сценарио за тоа што се случува - мислат дека работите ќе испаднат лошо. Оваа ставка вклучува и лични бариери поставени од самата личност, на пример, „Не можам", „Нема да успеам". Ова влијае на вашата самодоверба, квалитет и начин на живот, како и на вашите шанси за успех. Постојаната негативност придружена со анксиозност може да го наруши менталното здравје.

2. Фокусирање на туѓите мислења – Невозможно е секому да му угодите, но не секој ја разбира оваа вистина и активно дозволува надворешните мислења да влијаат на нивниот живот. Објавување на социјалните мрежи, коментирање на туѓи животи, давање совети и критики, дури и кога никој не ве прашува - се додека ги слушате другите и додека тоа ве држи на место, всушност бегате од себе и од вашата среќа .

3. Зависност од мобилниот телефон – Потребата да бидете постојано во контакт, со отворени апликации, разговори, читање вести, лизгање по екранот – сето тоа може негативно да влијае на вашиот социјален, работен и љубовен живот. Ова не значи дека треба целосно да ги отфрлиме телефоните, туку да ја ограничиме нивната употреба. Дигиталната детоксикација може да ви помогне да го исчистите умот и да се чувствувате подобро.

4. Завист – оваа непријатна емоција ја уништува човечката психа и нејзините општествени односи – семејните односи, романтичните врски, контактите со колегите. Негативните чувства поврзани со постојаната анализа на туѓиот успех ја трујат не само душата, туку и телото - поради што луѓето кои се незадоволни од животот честопати доживуваат физички заболувања, проблеми со притисокот, како и проблеми со нервниот и дигестивниот систем. .

Работете на ослободување од овие навики, доколку ви треба помош, задолжително побарајте ја. Со секојдневна грижа за вашето ментално здравје и отфрлање на негативните навики, можете да бидете среќни, успешни и задоволни.