Оштетени кровови, паднати дрвја, големи пожари по силниот ветер кој вчера го зафати Скопје

Центарот за управување со кризи (ЦУК) информира дека во последните 24 часа, поради силниот ветер, се случиле различни инциденти и штети. Забележани се случаи на паднати и оштетени кровови, фасади, дрвја, канделабри, како и оштетени возила. Регистрирани се и три пожари на отворено. Во истиот период, ЦУК примил вкупно 1.593 повици преку единствениот број за итни случаи 112. Од овие повици, значителен процент бил за итни случаи кои барале комбинирана интервенција од страна на ЦУК, при што овој број бил скоро двоен во споредба со просечниот дневен број повици.

Регионалните центри за управување со кризи и другите вклучени институции во Системот за управување со кризи (СУК) даваат детални извештаи за штетите и инцидентите предизвикани од ветерот. На пример, во Скопје бил пријавен случај на падната фасада и потенцијална опасност од пад на уште делови од фасадата на ул. „Димитрие Чуповски“. Поради ветерот, биле пријавени и случаи на паднати дрвја и канделабри, како и оштетени возила и згради. Слични извештаи пристигнале и од другите региони, вклучувајќи ги и Струмица и Велес, каде исто така биле забележани штети предизвикани од ветерот.

Пожарникарските единици интервенирале на неколку места за гаснење на пожари на отворено, како и на други урбани локации. Од извештаите на ЦУК е јасно дека овој период бил особено интензивен за службите за итни случаи, со значително зголемен број на повици и потреба за координирана акција на различни институции.