Урсула Хорнер од Австрија, под диригентство на Јануш Пшибилски од Полска.

Настапуваат Себастијан Ферада од Уругвај, Николина Јаневска, Ивана Здравкова, Олгица Милевска, како и бројна екипа солисти при МОБ:

Либретото за оваа опера на француски јазик е напишано од страна на Жил Барбиер и базирано е врз три кратки приказни, напишани од страна Е. Т. А. Хофман. Како главен протагонист во операта е искористен Хофман лично. Инаку, Барбиер и Мишел Кери претходно имале реализирано претстава „Хофманови приказни“, која била продуцирана во театарот Одеон во Париз во 1851 година и која Офенбах ја имал гледано.

Сценографијата е на Марија Ветероска, костимограф Марија Пупучевска, а кореографијата е на Урсула Хорнер и Олга Панго.

Изведбата на операта е со почеток во 20:00 часот.