На пазарот постојано се нудат нови видови леб.
Но, дали кога ќе купиме црн, интегрален или ’ржан леб тој е навистина таков, направен од соодветно брашно, или пак е леб со боја? Дали сите производители ги почитуваат правилата и точно го пишуваат составот на амбалажата? Се поставува прашањето, дали и ние ги читаме декларациите, или се оставаме сосема да им веруваме на продавачите.
Шпекулациите велат дека има производители што додаваат органски бои за лебот да е попримамлив за потрошувачите.
Ова се неколку начини како да утврдте дали лебот што го купувате ја има вистинската содржина:
1.Особини на вистински црн леб:
-тврд, збиен и има блага влажност
-има благ мирис на трици
-средината има погруби пори
-никако неможе да биде еласичен и мек
2. Леб од трици
-треба да има најмалку 7% трици во него
-се прпепорачува на луѓе кои имаат проблем со варење на храна
-полн е со диетски влакна и ја поттикнува работата на цревата
-добар е за трудници, бидејќи содржи третина од потребите за фолна киселина
3.Бел леб
-овој леб има најмала прехранбена вредност и често содржи скриени количини шеќер и сол
-откако ќе изедеме едно прче бел леб, шеќерот во крвта нагло расте па паѓа и чувството на ситос трае кратко
4.Интегрален леб
-интегралниот леб е бел леб кој е помешан со брашно од други житарици
-има малку повеќе влакна, витамин и минерали од белиот леб
-не е здрав како црниот леб
5.Ржан леб
-има повеќе од 20% пченично брашно и тоа мора да стои на декларацијата
-мешаниот ржан леб треба да има 30% ржано брашно
-содржи многу витамини, минерали и богат е со влакна, лесно се вари
-создава долготрајно чувство на ситост
-добар е за диета
6.Леб со овесни снегулки
-содржи најмалку 15% овесни снегулки
7.Млечен леб
-најмалку 50% од водата да биде заменета со млеко
8.Леб со суво грозје
-најмалку 10% суво грозје
9.Леб со пордолжена свежина
-треба да трае најмалку пет дена
10. Леб со пченични никулци
-да содржи најмалку 10% пченични никулци