Образование и млади во Град Скопје – Што нуди Арсовска, а што Шилегов?

На 31. Октомври ќе се знае кој од двајцата кандидати, Данела Арсовска или Петре Шилегов, ќе биде нов градоначалник на Град Скопје. Што предлага секој од нив во однос на политиките и мерките за младите?

Кај Арсовска четврта клучна област е образованието и фокусот на младите. Кандидатката се обврза да биде предводник во изградба на модерна образовна инфраструктура и современи услови за учење според ЕУ стандарди. Таа најави и еднакви можности за образование за сите (стипендии за ученици и студенти од социјално загрозените семејства, грижа за учениците со попречености), но и силни инвестиции во наставниот кадар.

Во истата област, Арсовска најави и модернизација и реконструкција на постоечката градска библиотека „Браќа Миладиновци“.

-Ќе вложиме во набавка на информатичка опрема за секој ученик и наставник. Ќе им помогнеме и на младите кои сакаат да почнат свој бизнис. Во рамки на Младинскиот културен центар, преку процес на социјално претприемништво и во соработка со невладиниот сектор, ќе започне со работа Центар за младинско претприемништво.Овој центар ќе помогне за конекција на младите и инвеститорите, вели предизборно Арсовска.

Нејзиниот протикандидат Шилегов пак, најавува стипендии, 50% поевтин оброк и бесплатен превоз за портидипломците и докторантите од Скопје.

-Во пакетот финансиска поддршка се вклучени и младите кои се движечката сила на градот. Ги поддржуваме во личниот и професионалниот развој. На сите постдипломци и докторанди кои студираат во Скопје им овозможуваме бесплатен превоз во градските автобуси. Со тоа ги поттикнуваме да бидат поактивни во своите обврски и релаксирани во планирањето на својата мобилност низ градот. Учениците од државните основни училишта во градот ќе добиваат до 50% поевтин оброк за време на престојот во училиште. Оброкот го правиме подостапен за секое дете и поттикнуваме исхрана во училиштата, вели Шилегов.

Тој потеницира и дека ќе доделуваат 100 стипендии во висина од 12.000 денари месечно за најдобрите средношколци од средните училишта на Град Скопје кои ќе се запишат на некој од државните универзитети.