Новогодишна проја: Рецепт за целото семејство

Ова е вкусен рецепт за новогодишна проја, во која ќе ужива целото семејство.

Состојки:

  • 2 чаши пченкарно брашно
  • 1 чаша бело брашно
  • 1 кесичка прашок за пециво
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 чаша масло (сончогледово или маслиново)
  • 1 и 1/2 чаши јогурт или кисело млеко
  • 2 јајца
  • 200 г сирење (ситно издробено)
  • 1 чаша кисели краставички (ситно сецкани, по избор)
  • 1/2 чаша суви домати 
  • Сусам или семки од тиква за посипување

Начин на подготовка:

Во длабок сад, измешајте го пченкарното и белото брашно, прашокот за пециво и солта. Во посебен сад изматете ги јајцата, јогуртот и маслото, па додајте ја оваа мешавина во сувите состојки. Кога смесата ќе стане хомогена, додадете го издробеното сирење, киселите краставички, и сувите домати или смокви. Добро промешајте за да се распоредат рамномерно низ тестото.

Истурете ја смесата во намрсена тава или тава обложена со хартија за печење. Одозгора наросете сусам или семки од тиква за дополнителна празнична текстура и вкус.

Печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 35-40 минути, или додека пројата не добие златно-кафеава боја и не стане крцкава одозгора.

Оставете ја пројата малку да се излади, а потоа исечете ја на парчиња. Служете ја топла или на собна температура како дел од вашата празнична трпеза.

За уште попразничен вкус, можете да додадете малку рузмарин или мајчина душица во тестото.

Среќни празници и уживајте во овој празничен вкус.