Ново Лисиче синоќа токсично, загадувањето 5 пати над дозволеното

Апликацијата „Мој Воздух“ синоќа покажа дека најголемо присуство на ПМ 10 честички има во населбата Ново Лисиче и кај Ректорат.

Според мерната станица на „Пулс-еко“ мрежата, во Ново Лисиче присуството на штетните ПМ 10 честички во воздухот беше за пет пати повисоко од највисоката дозволена гранца и изнесуваше 258 микрограми на метар кубен.

Исто така големо загадување вчера вечер покажаа мерните станици кај Ректорат кои покажува зголемено присуство на ПМ 10 честичките -156, што е за три пати повеќе од максимално дозволената граница.