Нови наплатни станици, и електронско плаќање патарина. Во 2018 година кочено ќе почне да се применува новиот, модерен начин на работа по макеоднските патишта.

На комплетно новата станица во Романовце, кумановско, опремата е веќе инсталирана. Во моментов таму се прави технички прием по што ќе биде ставена во функција. Електронската наплата на патарините ќе почне малку подоцна кога ќе бидат завршени и дел од другите станици по должината на Коридорот 10.

Според планот, наскоро ќе почнат градежните работи на наплатните во Петровец и Градско, како и изградба на објектот во непосредна близина на наплатна станица Петровец каде ќе биде сместен централниот систем за наплата на патарина. 

Цените нема да се менуваат, нови наплатни станици ќе има на двата нови автопати кои следната година треба да почнат со работа, Демир Капија Смоквица и Штип Миладиновци.