Нова одлука за донирање органи, подарен живот на тројца пациенти

Министерството за здравство информираше дека вчера во претпладневните часови едно храбро семејството одлучи да ги донира органите од својот близок кај кој беше потврдена мозочна смрт.

По направените подготовки и координацијата помеѓу тимовите од интерните и хируршки клиники, доцна во ноќта започа експлантацијата, а веднаш потоа и трансплантацијата, најпрво на срцето, а утрово и на двата бубрега. Еден млад пациент доби срце, а кај двајца пациенти на дијализа веќе се трансплантираат бубрезите. Уште неколку пациенти во наредните денови ќе можат да добијат коскени ткива, додаваат од здравство.

Со нивната хумност и одлуката да ги донираат органите, ова семејство  подари живот на најмалку тројца пациенти, а на сите нас да ни донесе утро полно надеж.

Министерството за здравство е бескрајно благодарно за овој гест и упатува благодарност до медицинските тимови од сите клиники вклучени во експлантацијата и трансплантацијата, кои изминатото деноноќие неуморно работеа и се уште работат.