Нов опасен симптом на Ковид-19, кој ги тера луѓето да мислат дека се здрави

Необичен симптом наречен „среќна хипоксија“ е пронајден кај пациенти со инфекција со коронавирус. Во оваа состојба, пациентите не доживуваат негативни симптоми на недостаток на кислород во крвта.

Според МедикФорум.ру, странските медиуми зборуваат за таков необичен симптом на инфекција со коронавирус како „среќна хипоксија“, во која луѓето изгледаат потполно здрави, иако во нивните тела се случуваат катастрофални промени. Значи, лекарите во Кралската болница атхонатан Банард-Смит во Брисел збореа за неколку пациенти кои имаат екстремно ниска заситеност на кислород во крвта, но не се чувствуваат непријатно и не биле свесни за сериозноста на нивната состојба. Особено, кај такви пациенти со коронавирусна инфекција, заситеноста (сатурација на кислород) била фиксирана на ниво од 80, 70, 50 проценти. Кај здравите луѓе, оваа бројка е најмалку 95 проценти. Хипоксија, која ги алармира органите (вклучително и срцето и мозокот) на недостаток на кислород, е потенцијално фатална состојба. Зошто пациентите со необичен симптом не се задушуваат, иако треба од медицинска гледна точка? Експертите велат дека со „среќна хипоксија“ дишењето може да биде сосем нормално бидејќи белите дробови продолжуваат да отекуваат.

Затоа, пациентите со коронавирус можат да издишуваат јаглерод диоксид и затоа што тој не се акумулира, како кај обичната пневмонија, не доживуваат останување без здив. Луѓето почнуваат да дишат подлабоко и побрзо поради пониското ниво на кислород, но не се свесни дека тоа го прават, забележуваат истражувачите. Феноменот на „среќна хипоксија“ може да го објасни ненадејното (на прв поглед) нагло влошување кај пациенти кои претходно се чувствувале сосема нормално.