Вашите нокти можат да бидат предупредување за некои сериозни здравствени проблеми. Бојата, разни неправилности, дамки, дебелината на ноктите, испукани нокти – сите овие феномени можат да бидат предупредување за некои внатрешни здравствени проблеми.

Пет појави кај на ноктите, предупредуваат за опасно заболување кое, ако се прифати во моментот може и да ве спаси …

Мастилни нокти:

Здравите нокти треба да се розови и бели со бели полумесечини во основата на ноктот.

Зелени нокти се знак на бактериска инфекција.

Црвени ленти на ноктите се знак на инфекција на срцева валвула.

Сини ноктите покажуваат дека ви недостасува кислород во крвта. Безбојни нокти се знак за недостаток на витамини.

Белите нокти предупредуваат дека може да имате проблеми со црниот дроб.

Темни дамки на горниот дел на ноктите се знак на стареење и е можна срцева слабост.

Задебелени нокти:

Дебели ноктите не се нормални, не се физички нормални . Ако ноктите се многу дебели може да биде поврзано со проблеми со белите дробови.

Дебели ноктите со гребени можат да посочат габична инфекција,

Поделени нокти, испукани по средината, може да значат проблеми со тироидната жлезда и псоријаза.

Невообичаено дебели ноктите може да се резултат на лоша циркулација.

Испукани нокти:

Испитување на ноктот и честото напукнување е резултат на недостаток на фолна киселина, витамин Ц и протеин.

Псоријазата во 10 проценти од случаите започнува од ноктите, ако ноктите ви се кршат и основата има дамки – бели.

Поделба на ноктите може да биде поврзана со хронична неухранетост.

Форма на лажица на ноктите:

Ако ноктите ви се криви нанадвор и образуваат форма која потсетува на лажица и се тенки, тоа може да е знак на недостаток на железо, или премногу железо, или кардиоваскуларни болести.

Бразди по ноктите:

Овие непријатни феномени можат да покажуваат псоријаза, или автоимуно заболување.