Нив сите ги сакавме: Ова се 13 најпопуларни автомобили во бивша Југославија

Ако некого прашате кој автомобил му паѓа прв на памет како сеќавање на бивша Југославија, сигурно ќе ви каже дека тоа е „Југо 45“. Но, тоа не единствениот автомобил што им проаѓа на старите генерации во глава кога ќе се спомене поранашна Југославија.

„Трабант“, „Вартбург“, „Застава 750“ се само дел од автомобилите што се наоѓаат на оваа листа. За нивната популарност говори што и многу песни се посветени токму на овие автомобилски брендови.

Иако се јавил нешто подоцна, автомобилскиот сообраќај во Скопје доживеал незапирлив развој. Автомобилите биле најретки бидејќи подоцна се вклучиле во сообраќај. Првите автомобили “Рено” и “Форд” во Скопје биле донесени во 1911 година. А, ова се некои од најпопуларните автомобили кои „јуришале“ во стара Југославија:

1. Југо 45

2. Застава 750 - Фичо

3. Цитроен - Спачек

4. ВартБург

5. Трабант

6. Рено 4

7. НСУ Принз

8. Застава 101 - „Стокец“

9. Мерцедес w123

10. Остин

11. Голф

12. Опел Кадет

13. Лада 1300

Нешто заборавивме? Пишете ни во коментар.