Несекојдневна трка во Маврово: Ќе се трча во сурови услови

 

Скокање преку вертикални ѕидови, качување по јаже, ползење низ кал, носење вреќи со песок, гаѓање со копје, трчање низ плитки потоци, стрмнини, адреналин, забава, среќа, болка и задоволство се само некои од работите кои се најавени од организаторите на првата трка од ваков тип во државата. Како што е најавено и на нивниот веб сајт стазата за трчање ќе биде долга 12 километри и по нејзината должина ќе бидат поставени 20 препреки кои секој натпреварувач ќе треба да ги совлада. Настанот привлекува внимание поради тоа што за прв пат се организира во државата, а вистинските љубители на овие настани се веќе одамна запознаени со ваквите трки во странство кои се многу популарни, па еве прилика за првпат да видиме нешто такво и кај нас. 

Трката е предвидена за 26-ти Септември 2021 година во с.Леуново, Маврово, ваков тип на трки се наречени OCR(obstacle course race) и се вистински хит веќе некое време во светот. Настанот кај нас е поддржан од националниот парк – Маврово, а веќе пристигнуваат и првите спонзори коишто сакаат да се вбројат како поддржувачи на овој настан. 

Идејата на организаторите е преку ваков тип на трки да се гради силниот и пожртвуван спортски дух кај младите, да се почувствува одреден вид на психо-физички замор на телото со цел подобро да се запознаеме себе си во некои исклучителни ситуации. Најавено е дека на трката ќе преовладува забавата и дружењето иако за најдобрите сепак има обезбедено и солидни парични награди. 

На социјалнитe мрежи веќе постојат и официјални профили на трката кои можете да ги најдете во пребарувачот под името @leunovoocr

На натпреварувањето може да се пријавите екипно или индивидуално, а наградите изнесуваат 300, 200 и 100 евра за првите три места во индивидуална конкуренција на мажи и жени, односно 400, 300 и 200 за првите три места во екипна конкуренција. 

Како да се пријавите и подетални информации за пријавување на настанот можете да прочитате тука  www.ocr.mk