Необичната состојка во овој рецепт е тоа што се додава мајонез кој е замена за јајца и масло.
Состојки:
Две шолји брашно
1/3 шолја какао
Лажичка и пол сода бикарбона
¼ лажичка сол
Шолја бел шеќер
¾ шолји мајонез
Лажичка екстракт од ванила
Шолја вода
За прелив
85 гр. путер
¾ шолја путер од кикирики
¼ лажичка екстракт од ванила
Шолја шеќер во прав
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и подгответе го тавчето.
Во сад измешајте брашно, сода бикарбона. Измешајте шеќер и мајонез, изматете за да добиете кремаста смеса, а потоа додајте екстракт од ванила и вода. Промешајте ги сите состојки и измешајте ги заедно со сувите состојки.
Печете околу половина час.
Додека се лади колачот, подгответе прелив.
Изматете путер од кикирики и екстракт од ванила. Намалете ја брзината на миксерот, па полека додавајте шеќер во прав за да смесата биде кремлива. Доколку сметате дека преливот е многу густ, додајте малку млеко. Премачкајте го филот преку изладениот колач и послужете.