Сократ е еден од најпознатите филозофи на сите времиња. Тој со својата мудрост инспирирал генерации и генерации на луѓе кои посакуваат да имаат барем дел од неговата филозофија.

Тој и ден денес се смета за еден од највлијателните филозофи на сите времиња.

Како за почеток на годината, убаво ви било да се потсетиме на дел од неговата мудрост:

  1. „Единствената вистинска мудрост е во тоа да знаеш дека не знаеш ништо.“
  2. „Неистражениот живот не вреди да се живее.“
  3. „Постои само едно добро: знаењето и само едно лошо:незнаењето.“
  4. „Не можам никого да научам нешто, можам само да ги натерам да мислат.“
  5. „Бидете љубезни, затоа што секој што ќе го сретнете води тешка битка.“
  6. „Да се разбере прашањето е половина одговор.“
  7. „Вистинската мудрост доаѓа кога ќе сфатиме колку малку разбираме за животот, себеси и светот околу нас.“
  8. „Да се биде значи да се прави.“
  9. „Најбогат е оној којшто е задоволен со најмалку, затоа што задоволството е богатство на природата.“
  10. „Умот е се. Што мислиш, тоа ќе станеш.“