Постарите сигурно паметат, а младите можеби се присетуваат на тие моменти кога имаше прекин на програмата, се слушаа ужасни пиштења, а на екранот на телевизорот се појавуваа необични шарени квадрати, правоаголници. 

Се верувало дека сопствениците на телевизиите не сакаат нешто да видиме па тоа тоа го пуштаат, меѓутоа, знаете навистина за што служи? 

Разнобојните форми во круг, квадрати и правоаголници кои се пратени од еднолично пиштење се вика тест карта или тест шаблон. Овој телевизиски тест сигнал воглавно се емитува во моменти која трансмитерот е активен, но не емитува програма, ова се случуваше во ерата кога телевизискиот програм не се емитуваше 24 часа.