Недела на шпански филм во Кинотека од 21 до 25 ноември

Недела на шпански филм организира Амбасадата на Шпанија од 21 до 25 ноември во Кинотека, по повод 25 години од воспоставувањето билатерални односи меѓу Шпанија и нашата земја.  Филмската ревија ќе почне задутревечер во 20 часот со играниот филм „Како да се биде нормална личност“ снимен во 2015 година по сценарио и режија на Летисија Долера која и игра во една од улогите. 

Од наредниот ден, 22 ноември, ќе бидат прикажани и: „Кинеска приказна“ – шпанско-аргентинска копродукција во режија на  Себастијан Боренштајн од 2011 година; анимираниот долгометражен филм „Апостол“ на Фернардо Кортизо од 2012; „Дождот, исто така“ на режисерот Исијар Болаин  (копродукција на Шпанија, Мексико и Франција од 2010); „Црн леб“ по сценарио и режија на Агусти Виљаронга од 2010 година (добитник на девет национални шпански филмски награди „Гоја“); шпанско-аргентинската копродукција „Мартин (Јуниор)“ на Адолфо Аристараин од 1997 и „Животот продолжува“ на Фернандо Фернан Гомез од 1965 година. За овој филм на Гомез, со кој ќе заврши ревијата, Кинотеката наведува дека како и неговиот претходен филм („Необично патрување“ од 1964) најпрвин бил забранет за прикажување.

-Мелодрамата со елементи на неореализам на Гомез била тајно прикажувана. За познавачите на филмот, „Животот продолжува“ е скапоцен камен во шпанската кинематографија и една од најсилните осуди на режимот на диктаторот Франциско Франко, соопшти Кинотеката. Сите филмови од Неделата на шпански филм ќе имаат превод на македонски и на англиски јазик, а влезот за проекциите е слободен.