Оваа година се очекува најсветлиот дожд од метеори за кој се верува дека ќе го осветли небото и дека некои метеори ќе бидат видливи и во текот на денот. Дождот се очекуваа да почне на 11-ти август и да трае до 13-ти август, 2017-та година.

Највидлив ќе биде на 12-ти, а астрономите сметаат дека ова ќе биде најсветлиот дожд од метеори во последниве 100 години.

Овој феномен е познат како метеорски дожд Персеиди и се случува секоја година помеѓу 17-ти јули и 24-ти август. Најдобриот поглед кон настанот ќе го имаат луѓето на северната хемисфера, а метеорите изгледаат како да доаѓаат од соѕвездието Персеј.

Најдобро е небото да го набљудувате со голо око бидејќи така ќе забележите повеќе метеори наеднаш. Инаку, дождовите од метеори се случуваат кога честички од вселената се судираат со атмосферата на Земјата со огромна брзина.