Не трошете време и енергија на оние кои се рамнодушни кон вас

 

Андреј Курпатов е психотерапевт, исклучителен специјалист со голем авторитет.Творецот на современиот модел на психологија, автор на повеќе од сто научни трудови и неколку десетици монографии, раководи со еден од најдобрите психотерапевтски центри во Русија. Неговите книги се многу интересни, напишани на разбирлив јазик, полни со иронија и навистина помагаат да се живее!

Еве некои од неговите совети:

1. Никогаш не ја префрлајте одговорноста за она што се случува во вашиот живот на туѓ грб. Разбирам дека е големо искушение, но немојте. Само кога ќе си кажете на себеси: „Јас сум автор на моите неуспеси и творец на моите успеси“, тогаш ќе добиете сила.

2. Прифатете го фактот дека минатото не може да се промени, тоа е готово. Само нашата иднина е под наша контрола, што директно зависи од она што го правиме сега, во секој даден момент, конкретен момент. Не очекувајте иднината да ви се насмевне, работете на тоа да не може да не се насмевне.

3. Ослободете се од илузијата дека можете да ги промените другите луѓе. Потсвесно сите страдаме од оваа наивна заблуда, а како резултат на тоа страдаме во вистинска смисла на зборот. Луѓето ги менуваат само околностите, сè друго е само заблуда на нашата перцепција. 

4. Сите наши постапки имаат одредени последици. И во суштина, ние не избираме што ќе правиме, туку каков ќе биде резултатот од нашите постапки. Затоа, пред да направите некоја глупост, размислете добро за нејзините последици и тогаш глупостите во вашиот живот ќе бидат многу помали.

5. Секој нормален сака сигурна пензија, што побрзо толку подобро и пожелно е токму сега, веднаш. Не затоа што не е возможна сигурна пензија, туку затоа што човек треба да работи. Бидете свесни за тоа и тогаш вашата секојдневна работа ќе почне да ви носи радост.

6. Секој од нас ќе умре. Тоа е неизбежно и тоа е медицински факт. Човек може да трпи и страда поради тоа, а може да се потруди и еднаш засекогаш да ја напушти таа тема. Не живеејте како да ќе живеете вечно. И немојте да живеете како утре да ќе умрете. Размислете за двата концепти и ќе пронајдете свој рецепт за среќен живот.

7. Она што е важно не е конкретната „смисла на животот“, туку чувството дека живеете смислено. Правете го она што мислите дека е важно. И не бркајте успех. Ако го правите само она што сметате дека е важно, успехот ќе ве брка вас.

8. Не трошете време и енергија на оние кои се рамнодушни кон вас, или полошо од тоа - на оние кои не ве сакаат. Има многу луѓе на овој свет со кои може да се живее среќен живот. Едноставно не треба да бидете затворени и сомнителни. Верувајте ми, не губите ништо ако сте отворени и добри.