Нарачките во Германија со послабо темпо од очекувањата

Нарачките за германски фабрики се зголемија помалку од очекувањата, иако властите ги олабавија ограничувањата воведени поради коронавирусот.
Нарачките се зголемиле за 10,4 проценти во мај, што е под очекувањата на аналитичарите за 15 отсто, додека претходните два месеца падот на нарачките беше над 37 проценти.
– Ниското ниво на нарачки е знак дека процесот на закрепнување нема да биде завршен долго време. Состојбата на пазарите надвор од Европа останува сложена – се наведува во ставот на Министерството за економија.
Германските политичари посочуваат да не им се придава голема важност на првите сигнали за закрепнување и, според нив, целокупната активност ќе остане под нивото пред кризата со ковид-19, уште долго време.