Најголемата услуга која можете да ја направите за себеси: Ништо не сфаќајте лично

Дон Мигел Руиз, авторот на една од најпопуларните книги „Четири спогодби” има мудар совет за секој од нас.

Photo by Katerina May on Unsplash

Следните три договори всушност произлегуваат од првиот договор. Друг договор е: Не земајте ништо лично. Што и да се случува околу вас, не сфаќајте го лично. Ништо од она што го прават другите луѓе не е поради вас. Тие го прават тоа за себе.

Сите луѓе живеат во својот сон, во својот ум; тие се во сосема поинаков свет од оној во кој живееме. Кога нешто земаме лично, правиме претпоставка дека тие знаат како е во нашиот свет и се обидуваме да им го наметнеме нашиот свет.

Што и да прават, чувствуваат, мислат или кажуваат другите луѓе, не сфаќајте го лично. Ако ти кажат дека си прекрасен, тоа не го кажуваат поради тебе. Знаете дека сте прекрасни. Не треба да им верувате на другите кои ви велат дека сте прекрасни.

Кога навистина ги гледаме другите луѓе онакви какви што се без ништо лично да сфаќаме, никогаш нема да бидеме повредени од она што тие го кажуваат или прават. Дури и да ве лажат другите, во ред е. Ве лажат затоа што се плашат дека ќе откриете дека не се совршени.

Ако некој не ви дава љубов и почит, вистински благослов е ако таа личност ве остави. Ако таа личност не ве остави, сигурно ќе доживеете долгогодишно страдање со него или неа. Кога навиката да не ги сфаќате работите лично ќе се вкорени во вас, можете да избегнете многу стресови во животот. Вашиот гнев, љубомора и завист ќе исчезнат, па дури и тагата едноставно ќе исчезне доколку не ги сфаќате работите лично.

Кога ќе добиете навика ништо да не сфаќате лично, нема да треба да верувате во она што другите го прават или велат. Ќе треба да си верувате само себеси за да носите одговорни одлуки. Никогаш не сте одговорни за однесувањето на другите; вие сте одговорни само за себе.

Ако се држите до овој договор, можете да патувате низ светот со целосно отворено срце и никој не може да ве повреди. Можеш да кажеш: те сакам, без страв дека некој ќе те исмее или ќе те одбие. Ќе можете да го побарате она што го сакате. Можете да кажете да, или да кажете не - без да се чувствувате виновни и да немате за што да се обвинувате. Секогаш можете да го правите она што е во вашето срце. Дури и ако сте среде пеколот, ќе почувствувате внатрешен мир и среќа. Ќе останете во таа состојба на блаженство, а пеколот околу вас воопшто нема да ве допре.