Велигденскиот пост не е само духовна подготовка – тој е и прилика за прочистување на телото, умот и срцето.
Photo by Ella Olsson
Традиционално, постот подразбира воздржување од месо, млечни производи и јајца. Но тоа не значи дека треба да се лишиме од вкусна и хранлива храна. Напротив, овој период може да биде одлична можност за враќање кон природни, чисти и здрави намирници.
Во продолжение ви нудиме листа на најдобрите здрави состојки што можете да ги вклучите во вашата трпеза за време на постот.
Леќа
Леќата е вистински постен супер-херој. Богата е со растителни протеини, железо, и влакна. Може да се користи за чорби, салати, плескавици или паштети.
Совршена за: ручеци што ќе ве држат сити подолго време.
Хељда
Хељдата е безглутенска житарка богата со аминокиселини и антиоксиданси. Идеална е за појадок, како топла каша со овошје, или како додаток во солени јадења.
Совршена за: лесни, но енергетски оброци.
Авокадо
Авокадото е богат извор на здрави масти, витамини Е и К, и е идеално кога ни недостига таа „кремаста“ компонента што обично ја добиваме од млечни производи.
Совршено за: намази, салати, или како замена за путер на интегрално лепче.
Овошје
Сезонски или замрзнато – овошјето е ваш сојузник. Банани, јаболки, портокали, смокви, урми – даваат енергија, природна сладост и го засилуваат имунитетот.
Совршено за: ужинки, смути или појадоци.
Семки и јаткасти плодови
Семки од тиква, сончоглед, бадеми, ореви, индиски ореви – сите тие содржат здрави масти, протеини и минерали. Само внимавајте на количината – тие се калорични, но вредни.
Совршени за: ужина, сосови (како тахини), или додатоци на оброци.
Грав и наут
Познати и како „месо на постот“, гравот и наутот се одличен извор на протеини. Од нив можете да направите чорби, паштети (на пример хумус), ќофтиња или салати.
Совршени за: топли и сити главни оброци.
Зелен лиснест зеленчук
Спанаќ, блитва, рукола, кељ – зелената е бојата на здравјето. Богати се со витамини и минерали и помагаат во детоксикација и зајакнување на имунитетот.
Совршени за: салати, варива, или како гарнир со маслиново масло и лимон.
Печурки
Печурките се единствени во растителниот свет – имаат текстура и вкус што потсетува на месо. Се користат во чорби, со паста, или како главно јадење со ориз.
Совршени за: богати посни рецепти.
Мала инспирација за крај:
Постот не е лишување. Тој е потсетник. Потсетник дека можеме да се грижиме за себе на начин што е едноставен, чист и свесен. Понекогаш токму тогаш кога се ограничуваме, откриваме колку всушност имаме.