Најдобрите здрави состојки за Велигденскиот пост

Велигденскиот пост не е само духовна подготовка – тој е и прилика за прочистување на телото, умот и срцето.

Photo by Ella Olsson

Традиционално, постот подразбира воздржување од месо, млечни производи и јајца. Но тоа не значи дека треба да се лишиме од вкусна и хранлива храна. Напротив, овој период може да биде одлична можност за враќање кон природни, чисти и здрави намирници.

Во продолжение ви нудиме листа на најдобрите здрави состојки што можете да ги вклучите во вашата трпеза за време на постот.

Леќа

Леќата е вистински постен супер-херој. Богата е со растителни протеини, железо, и влакна. Може да се користи за чорби, салати, плескавици или паштети.

Совршена за: ручеци што ќе ве држат сити подолго време.

Хељда

Хељдата е безглутенска житарка богата со аминокиселини и антиоксиданси. Идеална е за појадок, како топла каша со овошје, или како додаток во солени јадења.

Совршена за: лесни, но енергетски оброци.

Авокадо

Авокадото е богат извор на здрави масти, витамини Е и К, и е идеално кога ни недостига таа „кремаста“ компонента што обично ја добиваме од млечни производи.

Совршено за: намази, салати, или како замена за путер на интегрално лепче.

Овошје

Сезонски или замрзнато – овошјето е ваш сојузник. Банани, јаболки, портокали, смокви, урми – даваат енергија, природна сладост и го засилуваат имунитетот.

Совршено за: ужинки, смути или појадоци.

Семки и јаткасти плодови

Семки од тиква, сончоглед, бадеми, ореви, индиски ореви – сите тие содржат здрави масти, протеини и минерали. Само внимавајте на количината – тие се калорични, но вредни.

Совршени за: ужина, сосови (како тахини), или додатоци на оброци.

Грав и наут

Познати и како „месо на постот“, гравот и наутот се одличен извор на протеини. Од нив можете да направите чорби, паштети (на пример хумус), ќофтиња или салати.

Совршени за: топли и сити главни оброци.

Зелен лиснест зеленчук

Спанаќ, блитва, рукола, кељ – зелената е бојата на здравјето. Богати се со витамини и минерали и помагаат во детоксикација и зајакнување на имунитетот.

Совршени за: салати, варива, или како гарнир со маслиново масло и лимон.

Печурки

Печурките се единствени во растителниот свет – имаат текстура и вкус што потсетува на месо. Се користат во чорби, со паста, или како главно јадење со ориз.

Совршени за: богати посни рецепти.

Мала инспирација за крај:

Постот не е лишување. Тој е потсетник. Потсетник дека можеме да се грижиме за себе на начин што е едноставен, чист и свесен. Понекогаш токму тогаш кога се ограничуваме, откриваме колку всушност имаме.